Acțiuni de verificare a respectării MĂSURILOR DE PROTECȚIE

Acțiuni de verificare a respectării MĂSURILOR DE PROTECȚIE

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin și polițiști locali aflați în coordonarea operațională a Poliției Române, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraș-Severin, Direcției de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin continuă activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 72 de ore au fost desfășurate acțiuni de verificare în zone aglomerate, în trafic, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

La activități au participat peste 440 de efective.

Au fost verificate 138 de societăți comerciale şi 290 de mijloace de transport persoane, dintre care 104 mijloace de transport public în comun, fiind legitimate peste 5.000 de persoane.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 524 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproape 50.000 de lei, dintre care 471 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 51 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea în intervalul orar 23.00-05.00 și 2 aplicate operatorilor economici pentru organizarea programului de lucru cu încălcarea legii.

De asemenea, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce în ziua de sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 17.50, au fost sesizați de către un cadru medical de la un spital din Reșița cu privire la faptul că o pacientă internată și confirmată cu noul coronavirus, ar fi părăsit unitatea medicală fără acordul medicilor.

În aceeași zi, femeia în cauză, în vârstă de 55 de ani, a fost identificată de polițiști la domiciliul acesteia, de pe raza comunei Ticvaniu Mare, persoana refuzând deplasarea cu ambulanța la spital și izolându-se la domiciliu împreună cu membrii familiei.

Polițiștii au informat Direcția de Sănătatea Publică Caraș-Severin pentru dispunerea de măsuri conform competențelor.

 

Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile HG nr. 935 din 2020, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00 este restricționată, cu unele excepții, pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Citeste si:  Au făcut accident,au fugit iar acum trebuie să se hotărească cine a condus(Foto)

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Scopul poliţiştilor nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare şi prevederilor legale pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, însă nu vor fi tolerate abateri de la normele legale.

Facem apel la cetăţeni să păstreze distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie, să nu se expună la riscuri.

Totodată, persoanele care se deplasează în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, pentru motive justificate, sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

 Comunicat emis de IPJ CS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *