Angela Merkel: ”Este greșeala mea și cer iertare populației”

Angela Merkel: ”Este greșeala mea și cer iertare populației”. Şefa guvernului german și-a exprimat ”regretul profund” privind controversata hotărâre de a închide toate magazinele, inclusiv cele alimentare, în perioada sărbătorilor pascale, pe fondul îngrijorărilor privind epidemia, scrie deutsche welle

Cancelarul federal a cerut iertare cetățenilor pentru incertitudinea declanșată de hotărârile luate în cadrul teleconferinței cu premierii landurilor, anunțate în noaptea de luni spre marți.

Vorbind, miercuri, într-o scurtă conferință de presă, șefa executivului a descris ideea așa-numitei ”pauze de Paști” drept ”greșită”. ”Decizia este o greșeală și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta”, a spus Merkel, recunoscând că propunerea sa nu este fezabilă și stârnește incertitudine.

Perspectiva închiderii tuturor magazinelor, inclusiv a celor elementare, a stârnit un val de indignare, nu doar la nivelul mediului economic din Germania, ci și în Uniunea Creștin-Democrată, partidul Angelei Merkel.

Numeroși deputați și membri CDU au pus sub semnul întrebării propunerea vizând magazinele alimentare, temându-se, între altele, de aglomerația ce s-ar produce înainte de închidere, precum și de efectele psihologice asupra populației. ”Mă sună tot mai mulți fermieri, comercianți și măcelari supărați”, a scris de pildă Jana Schimke, membru al Bundestag CDU, pe Twitter.

Veteranul creştin-democrat Wolfgang Bosbach a declarat că guvernanţii „privesc oamenii prin geamurile fumurii ale maşinilor de protocol”. „E timpul să coboare din automobilele de serviciu. Ceea ce se întâmplă nu mai are nicio legătură cu buna guvernare”, a spus Bosbach în timpul unei conversaţii live cu ziarul „Bild”.

În consecință, guvernul abandonează ideea ”zilelor de odihnă” de Paști, după cum a anunțat Angela Merkel în conferința de presă și, ulterior, în cadrul unei interpelări în Bundestag – camera inferioară a Parlamentului german. Discuțiile în Bundestag sunt în desfășurare.

Citeste si:  VIDEO-Accident grav pe DN6! Trei persoane au murit

Citește aici mai multe

Foto: Wikimedia Commons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *