Cât de (in)eficiente sunt testele rapide?

Cât de (in)eficiente sunt testele rapide? Producătorii de teste rapide încă își mai pot lansa produsele fără teste de calitate externe și își pot elibera singure declarațiile de conformitate CE, notează deutsche welleMulte teste rapide nu reacționează nici în cazul unei încărcături virale mari cu noua variantă Omicron. Ministerul federal al Sănătății va stabili o listă cu testele antigen adecvate noii variante.

De ce este nevoie de o listă a testelor rapide?În fața centrelor de testare se formează cozi uriașe de când, pe lângă certificatul verde, a fost impusă și dovada unui test antigen negativ în multe firme sau instituții publice. Cu toate acestea, sentimentul de siguranță conferit de un rezultat negativ poate fi înșelător fiindcă numeroase kit-uri de testare rapidă nu răspund bine la varianta Omicron.

La sfârșitul anului trecut specialiștii institutelor Paul Ehrlich și Robert Koch și cei ai clinicii Berliner Charité au analizat testele rapide disponibile pe piața germană. S-a constatat că aproximativ 20% dintre ele nu au sensibilitate (valoarea de predicție pozitivă) nici măcar în cazul probelor cu încărcătură virală mare.

Aproape concomitent, Administrația americană pentru alimente și medicamente, FDA, avertiza că testele antigen rapide sunt mai puțin sensibile la varianta Omicron, aspect ce poate compromite rezultatul analizei. O viitoare listă va ajuta la o mai bună orientare în alegerea testelor, susține Ministerul german al Sănătății.

Cât de fiabile sunt testele rapide?

 

Centru de testare la Hanovra Centru de testare la Hanovra

Potrivit studiului institutelor Paul Ehrlich (PEI) și Robert Koch (RKI) și al Berliner Charité, publicat ca preprint, 26 din cele 122 de teste analizate nu îndeplinesc nici măcar criteriile minime stabilite – o acuratețe de 75%.

Citeste si:  Accident neobișnuit pe o stradă din Caransebeș

Altfel spus, testele antigen rapide ar trebui să indice corect cel puțin 75% din cazurile de infecții la probele ce conțin o cantitate definită de virus. Cât de mare este această încărcătură stabilește valoarea Ct. Valoarea Ct arată cât de des trebuie să fie amplificată o probă în laborator înainte ca materialul genetic SARS-CoV-2 să poată fi detectat în ea.

Cu cât valoarea este mai scăzută, cu atât încărcătura virală este mai mare. De exemplu, la o valoare Ct 25 sau mai mică, încărcătura virală este foarte mare. Persoana infectată este foarte contagioasă. În cazul unei încărcături virale foarte mari, 80% din testele rapide verificate au o valoare de predicție pozitivă. 60% chiar au detectat absolut toate probele extrem de infecțioase. Însă fiecare al cincilea test a indicat un rezultat greșit.

 Ce teste rapide există în Germania?

Klaus Cichutek Klaus Cichutek

Comform președintelui PEI, Klaus Cichutek, în Germania nu există teste corona cu sigla „nesigur“. Citește aici mai multe

Sursa: deutsche welle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.