Cod ROȘU de inundații.

Caraș Severinul se află până la ora 14.30 sub cod roșu de inundații. Avertizarea a fost transmisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și a propagării.:


„Până la ora 14:00 se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior,în județul Caraș – Severin.


Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș – bazin superior și afluenții de stânga din bazinul mijlociu și inferior. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.


Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”


Chiar dacă aseară la ora 23:00 a expirat codul portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină emis pentru aproape întreaga țară, inclusiv pentru Banat, este în vigoare o atenționare de cod galben valabilă până sâmbătă 20 iunie la ora 10:00, atenționare emisă de Administrația Națională de Meteorologie.


Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic a anunțat în această dimineață:


„În acest moment se intervine în mai multe locații pentru limitarea efectelor produse de manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice: în localitatea Iaz acționează SVSU Obreja cu 2 motopompe, în localitățile Caransebeș, Otelu Rosu și Glimboca intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș și membrii serviciilor voluntare, în localitatea Zorlențu Mare și sat Zorlencior intervin forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșita, iar la Anina, Secția de Pompieri Oravița și membri SVSU Anina. Până în acest moment, s-a intervenit în principal pentru evacuarea apei din curți. În Caransebeș, pe Calea Timișoarei, apa a pătruns și într-o hala a unui operator economic“.

Citeste si:  Accident în Caransebeș. Un biciclist băut a ajuns la spital


În urmă cu puțin timp, Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de vreme rea. Conform meteorologilor, în după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *