Ionuț Popovici, după patru ani de mandat: investiții de sute de milioane de euro pentru Caraș-Severin

Orice candidat cunoaște, în teorie, care sunt nevoile județului Caraș-Severin și ale cetățenilor de aici. Prea puțini sunt însă candidații care știu despre ce vorbesc, care cunosc plusurile și minusurile din administrația județeană. Ionuț Popovici a condus Consiliul Județean Caraș-Severin timp de 4 ani din postura de vicepreședinte „și credeți-mă că nu a fost ușor. Procedura birocratică și fondurile puține mi-au tăiat de multe ori elanul, dar nu au reușit să mă doboare”, spune liderul PMP. Ionuț Popovici declară că el cunoaște această instituție, dar și posibilitatea sa de a implementa (sau nu) anumite proiecte. „Și așa cum am mai spus, nu vă voi minți, indiferent cât de dureros ar fi adevărul”, dă asigurări candidatul PMP la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin.

Una dintre cele mai frecvente întrebări care îi sunt adresate este: „Ce a făcut în acești 4 ani?”. Ionuț Popovici răspunde sincer: „Tot ce am putut!”

Ce a putut Ionuț Popovici să facă, pe domenii, în mandatul 2016-2020 din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean?

ASISTENȚĂ SOCIALĂ

S-au investit aproape 16 milioane de lei pentru liniștea și siguranța bătrânilor și copiilor instituționalizați din Caraș-Severin. Proiecte în valoare de peste 90 de milioane de lei sunt în plină derulare.

-1,45 milioane de lei pentru Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” – adresat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani proveniți din familii sărace, monoparentale sau din familii dezorganizate din zona Caransebeș;
-1,3 milioane de lei pentru Centrul „Casa Noastră” din Zăgujeni – amenajări, reparații și modernizări;
-6,85 milioane de lei pentru Centrul „Bunavestire” din Caransebeș – amenajări, reparații și modernizări;
-4,1 milioane de lei pentru Centrul „Speranța” din Reșița – amenajări, reparații și modernizări;
-78,3 milioane de lei pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”;
-1,14 milioane de lei pentru proiectul „Venus: Împreună pentru o viață în siguranță”;
-5,85 milioane de lei pentru proiectul „Sprijin pentru servicii sociale alternative la serviciile rezidențiale clasice”;
-4,75 milioane de lei pentru proiectul „Servicii integrate pentru consolidarea deprinderilor de viață independentă și integrarea socio-profesională a copiilor și tinerilor din Caraș-Severin”.

DRUMURI

Peste 60 de milioane de euro au fost alocați unei infrastructuri rutiere sigure, care să lege comunități și să ofere șanse egale tuturor cărășenilor la educație și un loc de muncă.

Finanțare europeană:
-25,82 de milioane de lei – DJ 581, de la intersecția cu DJ 586 A (Secășeni), până la intersecția cu DN 57 (Grădinari);
-125,47 de milioane de lei – DJ 608 Plugova (DN6) – Globurau – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN6).

Cu finanțare PNDL – valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei:
-Modernizare DJ 585, Valeapai – Duleu – limită județ Timiș;
-Modernizare DJ 608B, Copăcele – Zorlencior;
-Modernizare DJ 608B, Zorlencior – Zorlențu Mare;
-Modernizare DJ 680A, Maciova – Ciuta – Obreja (DN 68);
-Reabilitare DJ 571 F (DN 57B) – Eftimie Murgu;
-Reabilitare DJ 571G, Gîrbovăț – Lăpușnicu Mare, 4 tronsoane;
-Reabilitare DJ 608B, Constantin Daicoviciu – Copăcele.

Prin Compania Națională de Investiții – valoare totală de 23,5 milioane lei
-DJ 572 Berzovia – Vermeș;
-DJ 587 Fîrliug – Duleu.

Ranforsare sistem rutier – 15,6 milioane de lei

Depuse spre finanțare : peste 78 de milioane de euro
-Modernizarea DJ 572 Comorâște – Berzovia: 62,1 milioane de lei;
-Modernizare DJ 684 Ruschița – Voislova, limita cu județul Timiș, conexiune cu județul Hunedoara: 99,86 milioane de lei;
-Modernizare DJ 571 – intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57): 126,5 milioane de lei;
-Modernizare DJ 571 A, intersecția DN57 (Gornea) – Sichevița – Gârnic – intersecție DJ 571 (Moldovița): 88,75 milioane de lei.

Citeste si:  Au vrut sa ajungă în Grecia, doar ca s-au răsturnat la Armeniș

SĂNĂTATE

Sănătatea este esențială, așa că, în contextul pandemiei de coronavirus, Consiliul Județean a alocat peste 1 milion de lei Spitalului Județean de Urgență Reșița. Alți 1,12 milioane de lei au fost alocați pentru susținerea proiectelor de investiții în acest an, iar peste 60 de milioane de lei au mers spre 4 intervenții absolut necesare:
-9,36 de milioane de lei pentru extinderea și dotarea infrastructurii Unității de Primiri Urgențe;
-16,45 de milioane de lei pentru reabilitare energetică Staționarul 1;
-22,38 de milioane de lei pentru reabilitare energetică Staționarul 2;
-12,40 de milioane de lei pentru reabilitare energetică Staționarul 3.

SITUAȚII DE URGENȚĂ

Peste 13 milioane de euro au fost direcționați spre securitatea cărășenilor. Prin proiectele aplicate, județul Caraș-Severin și-a crescut capacitatea de intervenție în lupta împotriva dezastrelor naturale, dar și în salvarea de vieți omenești.

-1,49 de milioane de euro – rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat, împreună cu ISU „Semenic”, orașul Vârșeț și ADI VEST;
-10,3 milioane de euro – achiziţionare de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale;
-1,70 de milioane de euro – „Sistem Integrat de Management pentru situații de urgență în zona transfrontalieră (județul Caraș-Severin, județul Timiș și districtul Banatul de Sud).

DEPONEUL DE LA LUPAC

Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin, proiectul de peste 34 de milioane de euro așteptat cu sufletul la gură de toate administrațiile locale și nu numai, a fost inaugurat în 24 august. Astfel, costurile pentru depozitarea deșeurile s-au înjumătățit.

TURISM

O investiție de 2,35 de milioane de euro a făcut posibil ca județul Caraș-Severin să se deschidă spre oportunități economice, turistice și sociale odată cu inaugurarea punctului de trecere a frontierei cu bacul de la Moldova Nouă.

Un alt proiect de anvergură, poate cel mai ambițios proiect gândit pentru județul Caraș-Severin în sectorul turismului, este dezvoltarea zonei turistice Semenic, în parteneriat cu primăriile din Reșița și Văliug. Valoarea sa depășește 40 de milioane de euro.

CULTURĂ

Arta este cea care ne aduce împreună, ne vindecă și ne alină atunci când avem nevoie. În plus, ne definește ca popor. Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu”, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Teatrul de Vest Reșița, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin și muzeele din județ au fost în permanență în atenția candidatului PMP la șefia Consiliului Județean.

RELAȚIA CU PARTENERII STRĂINI

O importanță esențială pentru orice instituție publică o are legătura cu alte state. În cei 4 ani de mandat, Ionuț Popovici a participat la nenumărate întâlniri deosebit de importante: cu ambasadorul Belgiei, al Serbiei, al Germaniei, al SUA sau cu președintele Croației sunt doar câteva dintre ele, care nu au rămas fără ecou pentru județul Caraș-Severin.

Într-un viitor articol, Ionuț Popovici ne va prezenta și planul său concret pentru mandatul 2020-2024, atunci când speră să reprezinte Consiliul Județean din postura de președinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *