Primul punct de operare aeromedical pentru salvare Montană a fost deschis, la Caransebeș

Primul punct de operare aeromedical pentru salvare Montană a fost deschis, la Caransebeș.  Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al MAI a creat o strategie pentru eficientizarea intervențiilor în situații de urgență prin înființarea a 3 puncte aeromedicale pentru operarea în zona montană, concomitent cu creșterea nivelului de pregătire și instruire a personalului navigant.Astfel, astăzi, 24 decembrie 2021, în Caransebeș a fost inaugurat primul punct de operare montan din țară, din cele 3 puncte strategice alese, care vor urma a fi deschise în județul Brașov respectiv, în Câmpulung Moldovenesc.
Punctul Aeromedical din Caransebeș va funcționa în cadrul Detașamentului Aeromedical aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviație, în colaborare cu Salvamont.
Una dintre diferențele dintre punctul de la Caransebeș și alte puncte aeromedicale o constituie folosirea troliului în zone greu accesibile, cu elicoptere SMURD dotate cu un astfel de sistem, achiziționate recent.


“De astăzi, acest elicopter intră în operare, deci poate pleca la intervenţii. Doresc să fie cât mai puţin nevoie de el şi să le urez colegilor succes şi cer senin, să se întoarcă întotdeauna cu bine acasă şi să salveze cât mai multe vieţi şi am încredere în ei că vor fi la înălţime, nu numai zburând, dar la înălţime ca şi calitate” a afirmat șeful DSU, dr. Raed Arafat.
Totodată, șeful DSU a vorbit și despre achizițiile derulate în ultima perioadă în scopul creșterii calității de răspuns în salvarea de vieți.
“Investiţiile înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea sistemului de urgenţă. Numai în acest an, structurile care sunt în coordonarea DSU, IGSU şi IgaV, au semnat contracte ferme pentru o valoare de peste 430 de milioane de euro, care urmează să fie livrate. Este vorba de şase elicoptere cautare – salvare şi transport medicalizat a patru pacienţi şi stingere incendii de pădure, două avioane, care urmează să intre în dotarea IGAv în august 2022, 476 de maşini care urmează să ajungă în toate judeţele ţării şi multe echipamente medicale pentru situaţii de urgenţă”.
Aeronavele din dotarea Inspectoratului General de Aviatie al M.A.|., echipate pentru salvare și intervenție medicală sunt repartizate judicios la nivel național, astfel incât să asigure operativitatea în zona arondată fiecărui punct de operare aeromedical.
La nivel național sunt operaționale 8 Puncte Aeromedicale : București, Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova, Constanța, Galați, Jibou.

Sursa: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Citeste si:  High la volan!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.