SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII – SIGURANȚA RUTIERĂ ȘI PREVENIREA INFRACȚIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI- În această dimineață, polițiști de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Reșița, Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți în mijlocul elevilor Colegiului Național „Mircea Eliade” și Școlii Gimnaziale nr. 8, din Reșița, cărora le-au prezentat reguli importante în ceea ce privește educația rutieră.
Printre normele elementare a căror cunoaștere îi protejează pe micii pietoni de a nu fi implicați în evenimente rutiere, se numără următoarele reguli transmise de către polițiști cât mai pe înțelesul elevilor:
Traversează pe trecerile marcate cu zebră!
Uită-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi!
Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, întotdeauna este bine să îți iei o măsură de siguranță în plus.
Traversează după ce te asiguri că nu vine nicio mașină!
Nu traversa niciodată strada în fugă sau în curbă!
Nu traversa printre mașini oprite!
Mergi întotdeauna pe trotuar!
Când treci strada, nu sta pe telefon sau cu căștile în ureche!
Dacă traversezi strada, concentrează-ți atenția vizuală și auditivă la ce se întâmplă în jurul tău, nu fi distras folosind telefonul sau ascultând muzică în căști la volum ridicat.
Nu-i imita pe cei care trec pe roșu și nu așteaptă ca semaforul să își schimbe culoarea!
Cei care traversează neregulamentar riscă să fie sancționați contravențional și, în același timp, își pun viața în pericol.
Nu scoate niciodată mâna sau capul pe geamul mașinii, poți fi lovit de mașinile care vin din sens opus!
Pe timpul deplasării în mașină, mergi în siguranță folosind centura de siguranță sau sistemele de siguranță, precum dispozitivele de fixare în scaun pentru copii instalate în mașină, destinate copiilor cu înălțime de până la 135 cm.
Copilul de azi este șoferul de mâine, iar educația rutieră preventivă se formează din copilărie. Cunoașterea de către preşcolari și școlari a regulilor de circulaţie rutieră și respectarea acestora reprezintă factori importanți, care contribuie, pe termen lung, la scăderea numărului de accidente rutiere.
De asemenea, astăzi, în ultima zi a evenimentului ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”, zi destinată „prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și siguranței rutiere”, au fost desfășurate o serie de activități menite a-i responsabiliza pe cetățenii de toate vârstele.
Pe raza întregului județ, poliţiştii au derulat activităţi informativ-preventive în rândul cetățenilor, cu privire la modurile de operare folosite de infractori în diferite situații şi au transmis recomandări destinate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului: furturi din locuințe, din buzunare, poșete, genți, din auto, din societăți comerciale, tâlhării și alte tipuri de infracțiuni.