SITUAȚIA CAZURILOR DE VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE, ÎN 2022

SITUAȚIA CAZURILOR DE VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE, ÎN 2022-În prima jumătate a acestui an, în județul nostru au fost sesizate cu aproximativ 7% mai puține infracțiuni din sfera violenței în familie, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 247 de astfel de fapte.În mediul urban au fost sesizate cu aproximativ 14% mai puține fapte de violență domestică, 144 de infracțiuni, iar în mediul rural 103 astfel de infracțiuni.

Dintre acestea, cele mai multe sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, iar majoritatea autorilor, 207, sunt bărbați. În ceea ce privește victimele, 185 au fost de sex feminin.

Referitor la relația dintre victimă si autor, în 161 de cazuri a fost vorba despre soți sau foști soți, actuali sau foști parteneri.

În urma intervențiilor la cazurile de violență în familie, polițiștii cărășeni au emis în prima jumătate a acestui an, 77 de ordine de protecție provizorii, în situații în care s-a constatat existența unui risc iminent pentru victimă. 21 de victime au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului au fost emise 60 de ordine de protecție de către instanțele de judecată.

188 dintre faptele de violență domestică au fost comise la domiciliul victimei sau autorului.Violenta în familie se poate manifesta sub diferite tipuri: violență fizică (împingeri, pălmuiri, loviri cu/ de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare, etc), violență verbală (țipete, insulte, umiliri și critici jignitoare, înjurături, batjocorire, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea), violență sexuală (de exemplu: constrângere la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale, etc.), violență economică (interzicerea de a lucra, sau de avea bani proprii, șantaj cu banii, amenințare cu distrugerea obiectelor de valoare ale femeii sau a obiectelor din casă) sau violență socială, care se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei (bărbatul hotărăște cu cine se întâlnește, cu cine se împrietenește femeia, cu cine poate vorbi etc.).

Ce poți face dacă ești victima violenței domestice?

 • Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia și sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces și cărora le poți da spre păstrare documentele tale importante, bani etc,  numerele de telefon la care poți apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci.
 • Să te prezinți la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare și obținerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcție de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
 • Să te prezinți imediat la Poliție pentru a depune plângere.
 • Să te adresezi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violențe sau au fost victimele violenţelor.
 • Să nu îţi retragi plângerea.
 • Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:

 • Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
 • Unității de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
 • Unității de primiri urgențe sau Serviciului de medicină legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
 • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsește în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
 • Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.

 

 

Citeste si:  Zâmbete, emoție, culoare și mult soare, atât afară, cât și în sufletele noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *