Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ioan

Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ioan. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit, anual, la data de 7 ianuarie. Acest mare sfânt al creştinătăţii este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența. Se zice că cine nu se veselește în ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.


În unele zone există obiceiul „Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasmă luată în ziua de Bobotează toți oamenii care au participat la slujba de Sf. Ion. „Iordăniții” trebuie să-i răsplăteasca pe tineri cu bani. În ziua de Sf. Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.Ziua de Sf. Ion este considerată și „Ziua furcii”, ziua în care femeile își reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbătorește Crăciunul.

Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi peste 650.000 de femei.

Dintre prenumele masculine, cel mai întâlnit este Ioan – 464.046. Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion, Ionel, Ionică, Ioniţă, Ionuţ, Ivan, Jan, Jean şi Nelu. În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 387.913, dar şi Ionela, Ionelia, Ionica, Ionuţa, Jana, Nela, Oana sau Onuţa.

Citeste si:  Caz șocant în Mehedinți! O polițistă de 25 de ani s-a împușcat în cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *