ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR ÎN CARE SUNT IMPLICAȚI PIETONI

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR ÎN CARE SUNT IMPLICAȚI PIETONI-  Ieri, între orele 11.00-14.00, polițiști de la Biroul Rutier Reșița și Serviciul Rutier au desfășurat acțiuni cu scop preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic, în municipiul Reșița, privind respectarea normelor rutiere, reducerea indisciplinei pietonale și a neacordării priorității de trecere pietonilor.În cursul anului trecut, în municipiul Reșița și în localitățile aparținătoare au fost înregistrate 23 de evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Dintre acestea, 10 accidente s-au produs pe fondul traversării neregulamentare a pietonilor, cu 7 mai multe față de 2020 și 13 accidente s-au produs din cauza neacordării priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea drumului public prin loc corespunzător, cu 2 mai puține față de 2020.

Din aceste accidente a rezultat decesul a 3 persoane, rănirea gravă a 6 persoane și rănirea ușoară a altor 17.

În 2021, polițiștii reșițeni au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, cu 43% mai mult ca în 2020 și 253 de sancțiuni pietonilor care au încălcat prevederile legale, cu 3% mai multe față de 2020.

Astfel, timp de 3 ore, 7 echipaje de poliție au acționat cu 4 aparate de măsurare a vitezei, cu preponderență pe Bld. Republicii din municipiu, în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, din care 13 pentru neacordare prioritate pietoni, 4 pentru traversare neregulamentară a pietonilor și 11 pentru alte abateri săvârșite de către șoferi sau pietoni.

De asemenea, au fost reținute 13 permise de conducere.

Reamintim pietonilor să traverseze drumurile publice doar prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.

Citeste si:  Un bărbat din Borlova a găsit un portofel plin cu bani

Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate!
Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.
_ Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului._

Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Totodată, reamintim conducătorilor auto că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).

De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar pot fi primi o sancţiune contravenţională de 2 – 3 puncte amendă.

Dincolo de aceste sancțiuni, mai importante sunt viața și sănătatea tuturor, pe care ar trebui să le prețuim, respectând legea și manifestând o atenție sporită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.