Cititul și noua generație

Cititul devine, din ce în ce mai rar, tinerii fiind mai dezinteresați ca niciodată de lectură, cumva nesimțind obligația sau presiunea cuiva ori, dimpotrivă, pasiunea de a lectura.

În ziua de astăzi este mult mai diferit de acum cateva decenii, când tineri erau obligați sa citească sau erau interesați de a citi.



Deși în trecut, çărțile se găseau mai greu, totuși, nimic nu a împiedicat generația trecută să citească.

Adevărata calitate și diversitatea cărților nu era ușor de obținut, existând unele restricții. Totuși generatia actuală este privilegiată prin diversitatea, calitatea și obținerea cărților, bibliotecile sunt pline de cărții. Acum există și posibilitatea de ebook sau audiobook, cărții auditive sau, pur și simplu, cărții electronice.

Cititul sau lectura , descifrarea simbolurilor, a unor litere puse într-un mod strategic pentru a construi sau a deriva cuvinte care alcătuiesc un text, fragment sau enunț, a fost primul lucru învățat de copii după învățarea alfabetului și sunetele acestuia.

Lectura necesită o preocupare continuă, care se dezvoltă în timp, prin deschiderea a celui de-al treilea ochi.



Doar citind, ni se dezvoltă maginatța, creativitatea, gândirea, memoria.

Unii tineri din societatea modernă refuză să citească pe motiv ca “este o pierdere de timp” și preferă sa stea pe calculator / telefon sau, pur și simplu, cititul este văzut de către unii dintre ei ca fiind o activitate specifică “tocilarilor” În opinia mea, acești tineri sunt considerați „leneși” din punct de vedere intelectual.

Există câțiva factori care „împiedică” generația din a citi, unul dintre ei fiind școala și stresul, oboseala psihică sau fizică, timpul.

În urma celor prezentate mai sus, cititul este o activitate preferată de un număr restrâns de oameni, necesitând o atenție sporită și focusarea pe ceea ce îți dorești cu adevărat.

Citeste si:  ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU SIGURANȚA RUTIERĂ ÎN CARAȘ-SEVERIN

Lectura unei cărți este o activitate care stimulează creierul, dezvoltă vocabularul și da frâu liber imaginației, ducându-ne într-o altă lume.

Curelariu Cristina
Clasa a X a Vocațional
Colegiul Național „C. D. Loga” Caransebeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *