Factorii semnificativi în alegerea carierei la adolescenți

Cu toate că sunt  foarte multe informații privind oportunitățile de formare și profesionale în rândul tinerilor, totuși sondajele efectuate în rândul acestora arată faptul că informațiile și cunoştinţele sunt relativ vagi despre ocupaţii.Creionarea unor aspiraţii profesionale sunt obiective pe termen lung,, iar pentru atingerea lor trebuie alocate resurse însemnate de efort, voinţă, energie și mobilizare personală.

Dacă ar fi să analizăm factorii care influențează orientarea carierei, identificăm, de fapt, corespondenţa dintre aptitudini şi cerinţele profesionale.Prin alegerea unei profesii și exercitarea responsabilităților și a activităților pe care le presupune aceasta, individul își va etala propriile aptitudini. Cu cât există o concordanță mai mare dintre  tipul și nivelul  aptitudinilor individuale și  specificul profesiei, cu atât mai mult poate fi asigurat succesul.

Opţiunile legate de alegerea unei cariere ale adolescenților sunt influenţate de o mare varietate de factori, cum ar fi : statutul economic şi social al părinţilor, apartenenţa la o anumită categorie socială, aspecte legate de interrelaționarea cu grupul social  (adaptare, conformare la cerinţele grupului, la rolurile profesionale).

Pentru a-și alege o carieră de succes, adolescentul va trece prin trei etape:
a) posibilitatea de a explora și de a învăța despre sine și despre mediul în care trăiește;
b) cristalizarea, în funcție de perioada de explorare a deciziei, pe care apoi o va pune în practică;
c) reconsiderarea deciziei de reevaluare a acesteia.

Adolescentul are nevoie de familie în fiecare din aceste etape.
Un părinte trebuie să fie mereu prezent în viața propriilor copii și să-l sprijine, nu să-și impună propriile alegeri (de exemplu: „Dacă eu nu am avut posibilitatea de a deveni medic, copilul meu să fie!”)

Citeste si:  Incendiu la un service auto din municipiul Reșița

Țepeneag Ana-Maria
Zlăteanu Nicoleta
Clasa a XII a Vocațional
Colegiul Național „CD Loga” Caransebeș
Prof. coord. Murariu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *