Una dintre cele mai întâlnite probleme ale adolescenților este stresul. Acesta nu se manifestă la fel ca și stresul în rândul adulților (de exemplu: probleme financiare ori probleme la muncă).
Atunci când un adolescent este stresat ne referim la răcirea relațiilor față de părinți, prieteni, chiar anxietate. Putem vorbi aici despre așa – zisul „conflict între generații”.
Când copilul se apropie de pubertate, „viața” poate lua o „întorsătură” majoră, trecerea de la copilărie la adolescență fiind însoțită de diferite obstacole, cum ar fi prima dragoste, neînțelegeri în familie, dificultăți la școală, certuri între prieteni, situațiile de bullying, cyberbullying, consumul de substanțe ilicite, delicvența juvenilă, teribilism etc.
De cele mai multe ori, adolescenții încearcă să „rezolve” aceste probleme singuri, crezând că nu au nevoie de ajutorul părinților, prietenilor, și preferabil, să aibă o perioadă de singurătate.
Deși tinerii trec prin aceste stări, cei mai mulți dintre aceștia încearcă să nu arate „durerea”, „aruncând”, la orice întrebare adresată, „sunt bine” , „a fost ok” , „nu am nimic”.
Adolescentul își schimbă gândirea, uneori se învinovățește, iar alteori învinovățește pe altul pentru propriile frustrări.
În această perioadă „critică”, părinții ar trebui să fie mai înțelegători cu proprii copii, să le asculte problemele. De asemenea, dacă tânărul nu se simte confortabil poate apela la un psiholog sau consilier școlar. Știind că acesta nu îl judecă, tânărul devine conștient de propriile temeri și îi va fi mai ușor să le depășească.
În concluzie, orice adolescent trece prin perioade stresante, dar cu ajutorul acelui om care îl ajută, își poate depăși problemele.
Ai încredere că vei reuși!
Maria Adamescu
Clasa X Vocațional
Colegiul Național „CD Loga” Caransebeș
Prof. coord. Murariu Cristina