Preşedintele Germaniei: „Să ne mobilizăm cu toţii!”

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că al treilea val al pandemiei a aruncat ţara într-o criză de încredere. Într-un discurs televizat, el s-a adresat populaţiei.

Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier a solicitat reguli clare şi pragmatice în lupta împotriva coronavirusului şi a apelat la cetăţeni pentru a-şi uni eforturile în combaterea pandemiei. „Să ne mobilizăm cu toţii, dragi conaţionali! Să dovedim de ce suntem în stare”, a spus el într-un discurs televizat. „Să nu ne îngrozim de acţiunile celorlalţi sau ale conducătorilor. Să nu arătăm mereu doar ce nu merge, ci şi ceea ce se poate, dacă fiecare contribuie cu ceva.”

Preşedintele federal s-a adresat populaţiei pentru a doua oară de la debutul pandemiei într-un discurs televizat extraordinar. În mod obişnuit, şeful statului se adresează doar de Crăciun germanilor, notează deutsche welle

 

Foto; dw.com

Apelurile sunt ignorate

În discursul său, Steinmeier s-a referit şi la o „criză de încredere” ca şi la greşelile din testare, vaccinare şi digitalizare. „După 13 luni, îndemnurile pentru a rezista nu mai sunt de ajutor. Toate apelurile la răbdare şi raţiune îşi pierd efectul în aceste vremuri dificile.” Preşedintele a avertizat şi asupra luptelor politice ca scop în sine. Autorităţile de land şi cele federale, partidele sau coaliţiile şi sondajele nu au voie să devină prioritare acum. „Avem nevoie de claritate şi fermitate, ne trebuie reguli clare şi pragmatice, pentru ca oamenii să se poată orienta, pentru ca această ţară să îşi regăsească resursele”, a mai solicitat el.

Instituţii rezistente la criză

Pandemia reprezintă şi o oglindă pentru Germania, a mai spus Steinmeier şi s-a referit la „tendinţa de a reglementa totul, teama de risc, transferul responsabilităţii”. Va fi necesară găsirea soluţiilor pentru ca instituţiile să devină rezistente la criză. În toiul valului trei al pandemiei este nevoie acum de „toate forţele pentru a o învinge”..

Citeste si:  VIDEO-Accident grav pe DN6! Trei persoane au murit

Preşedintele federal i-a pregătit  pe oameni pentru „restricţii majore” în săptămânile viitoare. Aşa cum pandemia îi solicită mult pe cetăţeni şi politicienii ar trebui să îşi facă treaba. Aşteptările faţă de guvernanţi sunt clare: „Mobilizaţi-vă!”

Steinmeier lansează un apel la vaccincare

Într-o democraţie, încrederea se bazează „pe foarte fragila înţelegere dintre cetăţeni şi stat. Tu, ca stat, ai contribuţia ta, iar eu ca cetăţean o am pe a mea”, a menţionat preşedintele federal. În fine, „încrederea în democraţie nu reprezintă altceva decât încrederea în noi”. În acest sens există un motiv, a mai adăugat Steinmeier, referindu-se la vacciele dezvoltate în timp record. El are încredere în toate serurile aprobate în Germania, a mai subliniat Steinmeier, care a fost vaccinat joi cu vaccinul de la AstraZeneca. Vaccinarea este cel mai important pas pentru a ieşi din pandemie. „Implicaţi-vă!” a îndemnat el populaţia.

Preşedintele federal oferă speranţe

Citește aici mai multe

Sursa: dw.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *