Frumuseţea satului este, adesea, însuflețită de oameni talentați, care transmit generațiilor următoare, obiceiurile și tradițiile locurilor natale. Un astfel de om este și scriitoarea în grai bănățean Dorina Şovre.
„Doamna Dorina Șovre, o cunoscută voce a radioului românesc și a poezii în grai bănățean, nu a uitat niciodată de unde a plecat, de satul ei natal, de consătenii săi, dar, în special, de tot ce este mai frumos: de tot ce este românesc.
În foarte multe dintre poeziile scrise de doamna Dorina Șovre, se regăsesc versuri despre satul Peștere, dar și despre oamenii care au trăit pe ale sale meleaguri”, precizează primarul comunei, Daniel Boambeș
Meritul doamnei Dorinei Şovre ca „poietă de frunce” a Banatului s-a creat prin propriile volume de poezie în grai bănăţean. A publicat cărţile: „Vă port în suflet” (în colaborare cu Sorin Olariu şi Ştefan Pătruţ), „Plină-i lumea dă menuni” „La Poşmândre”, „Dor de cântec şi cuvânt”, „Şurubel… niţel… Catrene, fabule, parodii”, „Anotimpul îngerilor (poezie)”, „Exerciţii de dialog”.
„Scriitoarea Dorina Şovre a petrecut anii copilăriei în localitatea natală, Peştere, luând, astfel, contact cu tradiţiile şi obiceiurile satului bănăţean.
Frumuseţea satului natal, obiceiurile şi tradiţiile populare ale zonei au avut o contribuţie în devenirea sa ca poetă.
La fel cum spune și titlul „Cetățean de Onoare al comunei Constantin Daicoviciu „, suntem onorați cu această binecuvântare adusă pe lume, în satul Peștere”, mai precizează primarul comunei, Daniel Boambeș.
„Simt nevoia să împărtășesc cu voi cel mai frumos și onorant eveniment din viața mea. Primăria din comuna natală a luat decizia de a-mi oferi titlu de ”Cetățean de Onoare” și doresc să le mulțumesc celor care au inițiat acest demers, dar, în mod special, domnului primar Daniel Boambeș, un om implicat cu tot sufletul în tot ceea ce înseamnă binele comunei și implicit, a consătenilor săi.
Am avut, de-a lungul anilor, multe aprecieri și satisfacții profesionale, dar dintre toate publicațiile și premiile obținute, nimic nu este este pentru mine mai onorant decât această mare recunoaștere, tocmai pentru că vine din partea consătenilor mei, alături de care am crescut și mi-am trăit cei mai frumoși ani ai copilăriei.
Nu mi-am imaginat niciodată o întoarcere ”acasă” atât de fericită, nici măcar în poeziile în grai dedicate satului Peștere și bunicilor mei dragi, locurilor și oamenilor pe care i-am purtat și-i voi purta în sufletul meu cât voi mai trăi.
Am plâns de foarte multe ori de dorul de casă și de cei dragi, dar niciodată cu lacrimi de bucurie, așa cum am făcut-o când am primit vestea”, a precizat pentru gugulanul.ro , Dorina Șovre.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 11.02 a.c., în localitatea Mâtnicu Mare, în cadrul Balului Portului Popular.